Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2017-08-17 12:28:44
Autor zdjęcia/źródło:
Owocowy szał sierpniowy, Daria Yakovleva Pixabay
Najgorętszy okres owocowy wkracza w ostatnią fazę. Śliwki, jabłka, brzoskwinie, dzika róża to owoce, które teraz szczególnie warto wziąć pod uwagę komponując menu.
Latem nie możemy narzekać na brak owoców. Sierpień jest szczególnie płodny, ponieważ ciągle jeszcze możemy rozkoszować się agrestem, malinami, jeżynami, porzeczkami, morelami i jagodami, a już pojawiają się nowe skarby. Im właśnie poświęcam ten artykuł, aby każdy miał możliwość nacieszyć się owocami późnego lata, bo w ten okres powoli i nieubłagalnie wkraczamy. Z jednej strony niebawem skończą się wakacje, z drugiej jednak dla kucharzy, miłośników dobrych smaków i wszystkich amatorów kuchni nadszedł teraz czas owocowego szału. Każdy może wyżyć się na swój sposób i z pewnością nie będzie narzekał na brak sezonowych produktów.
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
- 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Owoce umyć i pokroić w kostkę.
- Zmiksować je razem z miodem do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
- Jeśli koktajl jest za gęsty dodać wody i ponownie zmiksować.
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka i śmietanę.
- Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
- Umyte i osuszone śliwki przekroić i usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem pudrem i migdałami.
- Połowę ciasta rozwałkować, resztę ciasta pozostawić na kruszonkę.
- Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, na nim ułożyć śliwki przecięciem do góry, pozostałą połowę ciasta rozdrobnić palcami po wierzchu.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 0,5 kg cukru lub więcej jeśli śliwki są kwaśne
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śliwki opłukać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Smażyć na małym ogniu w naczyniu o grubym dnie przez około 1 godzinę, mieszając i pilnując, aby śliwki nie przypaliły się.
- Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając co jakiś czas.
- Jeśli to konieczne wydłużyć czas smażenia, aż do uzyskania gęstej i ciemnej masy.
- Dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i całość zagotować.
- Powidła przełożyć do słoiczków.
Placuszki z jabłkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jabłko
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Obrane jabłko przekroić na 4 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Posypać cynamonem.
- Zmiksować jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę.
- Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 pełnej łyżce w odstępach. Smażyć aż urosną i trochę się zarumienią.
- Na podsmażone ciasto nałożyć plasterki jabłek, smażyć jeszcze chwilkę i przewrócić na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor, co zajmie jakieś 2 minuty.
Nalewka z dzikiej róży
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 1 butelka wódki (0,75 l)
- 60 dag cukru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umyte owoce dzikiej róży ponacinać z jednej strony, aby usunąć pestki. Wypłukać i osączyć.
- Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, aż puszczą sok.
- Po tym czasie wlać wódkę, słój zamknąć i znów odstawić na 2 tygodnie. Co jakić czas potrząsać słojem.
- Przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek. Zakorkować i postawić w ciemnym miejscu. Nalewka powinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy.
ZOBACZ TAKŻE: